Telecí hamburger se sušenými rajčaty

Telecí hamburger se sušenými rajčaty
Suroviny

  •  600g telecího masa, 1 vejce, 150g slaniny, sůl, pepř (strouhanka dle potřeby)
  •  4 bulky, 100-150g modrého plísňového sýra
  • menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 sklenice sušených rajčat (zhuba 250g)
  • 200ml smetany, sůl, pepř (jíška dle potřeby)

Recept :

Tento burger je skvělou kombinací vynikajícího masa a chuťově výraznější omáčky. U řezníka si kupte kus telecího masa a až doma si ho sami namelte. Většinou je lepší, aby mlýnkem prošlo maso dvakrát. Někdy se může stát, že když ho namelete jen jednou, budou v něm zbytečně velké kousky. Sami tak usoudíte, zda je potřeba ještě jednoho namletí nebo ne. Za žádnou cenu se vám nesmí z masa stát kašovitá hmota. Do mletého masa přidejte slaninu, kterou před tím nakrájíte na kostičky a necháte na pánvi vypéct, aby se tak zbavila většiny tuku. Slaninu samozřejmě přidávejte bez vypečeného tuku. Do mísy s masem a slaninou rozklepněte jedno vejce a dochuťte celou směs solí a pepřem. Se solí šetřete, jelikož slanina je sama o sobě dost slaná. Pokud je směs řídká, zahustěte strouhankou. Následně z masa vytvořte karbanátky a poté opékejte z obou stran. Nyní si udělejte omáčku, která vám chuť burgeru krásně dotvoří. Na lžičce oleje ze sušených rajčat orestujte na drobné kostičky nakrájenou cibuli a česnek.Když vám cibulka trochu zesklovatí, přidejte k ní na malé kousky nakrájená sušená rajčata. Společně restujte a poté přidejte smetanu. Dochuťte solí a pepřem. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, zahustěte ji jíškou. Nyní už stačí rozpůlit sezamovou bulku, dát do ní maso, přelít rajčatovou omáčkou a posypat modrým plísňovým sýrem. K burgeru můžete podávat hranolky ať už domácí či kupované.