Suroviny

  • burger - 600g mletého masa
  •  4 kousky pečiva na burger
  •  4 plátky sýru chedar (kozí sýr),ledový salát, sůl, pepř (žloutek)
  • čatní - asi 3 malé červené řepy (250g), 2 střední červené cibule, 130ml vinného octa
  • 60g cukru, špetka koriandru, špetka hořčičných semínek, špetka drceného nového koření, sůl, pepř

Recept

Občas je potřeba trochu obměnit zajeté koleje. Jsme zvyklí, dát si cheeseburger s pořádnou vrstvou rozteklého sýra a ochutit ho hořčicí, kečupem nebo majonézou, ale co si zkusit takový burger ještě trochu vylepšit něčím neotřelým. Mám na mysli čatní z červené řepy, které si sami doma uděláte a ještě vám nějaká sklenička zůstane na příště. Nemusíte se té přípravy vůbec bát, poněvadž je to recept "z jednoho hrnce". Nejdříve si oloupejte řepy. Je lepší pro tento recept používat malé řepy, poněvadž bývají chutnější a sladší. Oloupané je vložte do hrnce a vařte zhruba čtvrt hodiny, aby byly měkčí. Nechte je nějakou chvíli vychladnout a následně je nastrouhejte na hrubém struhadle. Nyní je na řadě samotné vaření. Vložte do hrnce řepu a také nasekanou cibuli nahrubo, dále přilijte ocet a přisypejte cukr. Zbývá už pouze koření - koriandr, hořčičná semínka, nové koření a nesmí chybět závěrečné dochucení pomocí solí a pepře. Čatní je potřeba vařit půl až tři čtvrtě hodiny, ideálně na mírném plameni ho nechat jen tak probublávat. Hotové čatní nalijte do malých skleniček nebo rovnou použijte. Nyní přejděte k přípravě burgeru. Mleté maso si v míse ochuťte pouze solí a pepřem, pokud vám maso nedrží u sebe, můžete přidat žloutek. Ze směsi vytvořte karbanátky, které následně vložte na rozpálenou pánev a opečte z obou stran. Ke konci položte na maso sýr a nechte pod poklicí lehce rozpustit. Skvěle se hodí sýr chedar, ale pokud máte rádi chuť kozího sýra, můžete ho také použít - s řepou tvoří dokonalou dvojici. Nyní nakrájejte ledový salát, nahřejte pečivo a můžete se dát do přípravy burgeru. Ten už pouze naplníte veškerými připravenými surovinami. Dobrou chuť!