Suroviny

  • housky - 350g hladké mouky, 100ml mléka, 100ml horké vody
  • 1/2 droždí, 1lžička cukru, 2 lžičky soli, sušené bylinky (dle chuti - bazalka, petrželka, majoránka,...)
  • burger - 4 vejce, 200g kvalitní šunky, majonéza
  •  zelenina dle vlastného výběru

Recept

Dali byste si k večeři či k obědu něco lehčího? Máte chuť na domácí burger, ale nemáte chuť na maso? Pak je pro vás tento recept ideální volbou. Když k němu přidáte ještě domácí housky, tak vám rozhodně chuť masa chybět nebude. Jelikož ostatní suroviny připravíte během chvíle, zaměřte se nejdříve na výrobu housek. Záleží pouze na vás, zda si kvásek uděláte ve zvláštní misce nebo přímo v míse s moukou. Obě varianty jsou možné. Pokud zvolíte první variantu, připravte si do misky asi 100ml vody nebo mléka. Je potřeba, aby měla tekutina správnou teplotu - musí být teplá, ale nesmí být horká. Do tekutiny rozdrolte droždí a přidejte lžičku cukru, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Někdo do směsi přidává ještě trochu mouky, aby vznikla kašovitá hmota, ale to není úplně potřeba. Stejný postup má i druhá varianta, akorát místo misky použijete důlek, který vytvoříte v míse s moukou. Když vám vzejde kvásek, zamíchejte veškeré suroviny a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Těsto je možné ochutit sušenými bylinkami, pokud si chcete housky nějakým způsobem "vymazlit". Po vykynutí těsta vytvořte bochánky, dejte je na plech a přikryjte utěrkou. Opět je nechte nějakou dobu pod utěrkou kynout. Bochánky pečte v troubě na 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny. Teď si připravte vejce na způsob, jaký vám nejvíce vyhovuje - můžete si zvolit sázené vejce nebo vařené natvrdo. Upečenou housku potřete lehce majonézou, položte na ní udělané vejce, plátky šunky a dotvořte svůj burger vybranou zeleninou.