Telecí burger se salzou

Telecí burger se salzou

Suroviny :

  • 600-800g telecího masa
  • 1 vejce, sůl, pepř, olej
  • 4 briošky, 1 větší rajče
  • 1 střední červená cibule, salát dle vlastního výběru
  • salsa - 1 pomeranč, 1/2 manga, 1 menší červená cibule 2 malé nebo 1 střední chilli paprička, 4 lžíce citronové šťávy 2 lžíce pomerančové šťávy, pár snítek koriandru, sůl

Recept :

Tento burger je lahodný nejen díky nejjemnějšímu telecímu masu, ale také díky úžasné salse, ve které se spojuje pikantní a sladká chuť. Vše začíná správným výběrem masa, a tak ho rozhodně kupte u prověřeného řezníka. Abyste ušetřili nějaký čas, nechte si vybraný kousek od řezníka rovnou namlít. Mleté maso si co nejrychleji doneste domů, ovšem s přípravou ještě nějakou chvíli počkejte, poněvadž u salsy je velmi důležité, aby nějaký čas odpočívala v lednici. Veškeré její chutě se pak promísí a stane se tak dokonalou. Je dobré ji tam nechat aspoň dvě hodiny před podáváním. Salsu připravíte zcela jednoduše. Pomeranče si oloupejte. Aby nebyla salsa hořká, je nejlepší z pomerančů použít pouze dužinu. Takto upravené pomeranče nakrájejte na drobné kostičky. Na stejně velké kostičky nakrájejte oloupané mango. Nyní zbývá salsu ještě dotvořit, a tak přidejte najemno nasekanou cibuli a také chilli papričky, které před tím zbavíte semínek a bílých částí. Přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, nasekaný koriandr a dochuťte solí podle vaší chuti. Mleté maso dejte do mísy a spojte jedním vejcem, aby se vám následně burgery při opékání nerozpadaly. Telecí maso je samo o sobě velmi chutné, tak není potřeba ho nějakým způsobem dochucovat. Stačí, když ho před opékáním potřete olejem a ochutíte pouze solí a pepřem. Nahřejte briošku a naplňte ji hotovým masem, salsou, salátem, cibulí a rajčetem. Jako přílohu si tentokrát nemusíte dělat hranolky, ale můžete zkusit například cibulové kroužky. Dobrou chuť.