Suroviny

  • maso - 500g hovězího mletého masa
  •  1-2 lžičky pálivé papriky
  •  lžíce worcesterové omáčky, 1 vejce, sůl, pepř
  •  domácí strouhanku či ovesné vločky na zahuštění
  • burger - 4 briošky, 4 vejce, 250g žampionů
  • čerstvý tymián, podle potřeby olivový olej, sůl a pepř, zelenina dle vlastní chuti

Recept

Lahodný burger nemusíte vytvořit pouze na grilu, v zimním i jiném období si bohatě vystačíte s troubou či s pánví a sporákem. První v řadě si připravte maso. Do mísy dejte mleté maso (maso buď mleté kupte nebo si ho namelte sami - to není důležité) a přidejte jedno vejce. Maso ochuťte worcesterovou omáčkou, solí, pepřem a také pálivou paprikou. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, můžete ji lehce zahustit ovesnými vločkami nebo domácí strouhankou, která je samozřejmě o něco chutnější než ta kupovaná. Maso poté vložte na rozpálenou pánev a opékejte ho z obou stran. Důležité je, abyste maso příliš často neotáčeli. Následně dejte burgery odpočinout do alobalu, ať se šťáva z masa rozprostře a pusťte se do dalšího úkolu. Do lívanečníku rozklepněte vejce a udělejte čtyři volská oka. Volská oka není potřeba nějak zvlášť dochucovat, jelikož maso už je samo o sobě dost kořeněné a navíc budou v burgeru ještě žampiony. Chutě by pak byly příliš komplikované. Nyní přejděte k přípravě žampionů. Na pánvi rozpalte olivový olej a vložte do něj nakrájené houby. Ty lehce osolte, opepřete a také přidejte trochu čerstvého tymiánu. Právě tymián dodá houbám potřebnou chuť. Když máte jednotlivé části burgeru hotové, je čas přejít k jeho kompletaci. Na krátce opečenou briošku položte připravené maso, na něj volské oko a nakonec nesmí chybět právě žampiony. Burger můžete ještě vylepšit vaší oblíbenou zeleninou.