Suroviny
- maso - 800g mletého jehněčího masa, cibule
- 3 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy
- pár lístků máty, žloutek, sůl, pepř (strouhanka)
- chilli omáčka - 2-3 chilli papričky, plechovka konzervovaných rajčat, cibule
- zakysaná smetana, sůl (bazalka či koriandr - dle chuti)
- burger - 4 sezamové housky na burgery, 1-2 rajčata, hlávkový salát
- 150-200g goudy na plátky
Recept
Pokud už jste přejedení hovězích burgerů, můžete vyzkoušet i jiné varianty. Kromě krůtího, kuřecího či vepřového masa můžete zkusit také jehněčí. Jehněčí maso má sice svou specifickou chuť, ale do burgeru se skvěle hodí, obzvlášť pokud ho ještě trochu dochutíte. Mleté jehněčí maso dejte do mísy, přidejte k němu prolisovaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Dále přilijte citronovou šťávu a také nasekanou čerstvou mátu. Pro spojení použijte jeden žloutek, pořádně zamíchejte a ochuťte ještě solí a pepřem. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přisypejte ještě trochu strouhanky, ať ji zahustíte. Z této směsi vytvořte slabší karbanátky, musíte počítat s tím, že do burgeru budete dávat dva kousky masa. K přípravě burgerů můžete využít gril nebo pánev, záleží pouze na vašich možnostech. Karbanátky dejte na gril a když jsou do půlky propečené, otočte je na druhou stranu. Když jsou hotové, sundejte je z grilu a vložte do alobalu, aby se ještě mohla šťáva v mase nějakou chvíli rovnoměrně rozprostírat. Dejte na gril také nahřát housku, která díky tomu, že bude křupavá, bude mnohem chutnější. Housku naplňte masem, sýrem, také salátem a rajčetem. Samozřejmě nesmí chybět domácí chilli omáčka. Tu je nejlepší si udělat nějakou chvíli předem, aby byla při konzumaci trochu uleželá. Chilli papričky zbavte semínek a bílé dužiny a nasekejte na drobno. Takto připravené je dejte do kastrůlku s rozpáleným olejem společně s nasekanou cibulí. Když je cibule s papričkami dostatečně orestovaná, přidejte krájená rajčata a zamíchejte. Směs dochuťte solí, rozmixujte a nechte vychladnout. Přidejte zakysanou smetanu a také nasekaný čerstvý koriandr či bazalku, záleží na tom, jaké chuti dáváte přednost.Nyní už si nechte chutnat.