Hamburger v ciabatě
Suroviny :
- 600g mletého masa (může být kombinace hovězího a vepřového), 1 vejce, tymián, rozmarýn, sůl, pepř
- burger - salát lollo rosso, 1-2 rajčata, střední červená cibule
- ciabatta - 500g hladké mouky, 1/2 droždí, 1 lžíce olivového oleje + na potření
- 250 ml vody, 1 lžička cukru, 1-2 lžičky soli
- přísady dle chuti (olivy, sušená rajčata, slunečnicová semínka,...)
Recept
Pokud si myslíte, že chuť burgeru je závislá nejen na dobrém mase, ale také na chutné housce, pak až vyzkoušíte dokonalou kombinaci mletého masa a italské ciabatty, tak se vám váš názor okamžitě potvrdí. Aby byla chuť opravdu dokonalá, připravte si ciabattu doma, není to nic složitého, pouze je časově náročnější na přípravu kvůli době kynutí. Připravte si kvásek z teplé vody (asi 50ml), droždí a jedné lžičky cukru. Když vám kvásek vykyne, přidejte ho do mísy, ve které již máte připravenou mouku, olivový olej a samozřejmě také sůl. Dolijte do směsi zbylou vodu. Dále můžete do těsta ještě přidat olivy, sušená rajčata nebo nějaká semínka, záleží na vaší chuti. Nyní je potřeba ho nějakou chvíli hnít. Pokud máte čas "pohrajte" si s těstem třeba i půl hodiny a poté ho nechte v míse zhruba hodinu kynout. Když vám těsto vykyne, vyndejte ho na vál a vytvořte z něj hranaté ciabatty. Takto připravené je položte na pečící papír, potřete olivovým olejem a dejte do trouby. Tu již máte předehřátou na 200 stupňů. Ciabatty je potřeba péct asi půl hodiny. Když máte ciabatty hotové, připravte si maso. To dejte do mísy, přidejte jedno vejce, nasekané čerstvé bylinky a dochuťte solí a pepřem. Jestliže se vám zdá směs příliš řídká, zahustěte strouhankou nebo zdravější pohankou (lze použít směs na pohankovou kaši). Z masa vytvořte potřebný tvar a dejte na gril či pánev. Když se dělání masa blíží ke konci, položte na něj modrý plísňový sýr a nechte ho pod poklicí rozehřát. Abychom zůstali věrní Itálii, použijte gorgonzolu. Pak už zbývá pouze ciabattu naplnit hotovým masem se sýrem, čerstvou zeleninou a odevzdat se italskému potěšení.