Hovězí hamburger s bbq omáčkou
Recept :
- 800g hovězího masa, 1 vejce, 4 briošky
- hlávkový salát, 2 rajčata, větší žlutá paprika
- větší červená cibule, sůl, pepř
- BBQ omáčka - 2 plechovky konzervovaných rajčat, 50g přírodního cukru, střední cibule, 3-4 stroužky česneku
- 2-3 lžíce worcesterové omáčky, 1-2 lžíce jablečného octa
- bobkový list, sůl, pepř
Recept :
Chystáte se grilovat a nechcete opět jíst klasiku - grilované maso s chlebem? Pak je tedy správný čas na to připravit si místo steaku hamburger. A aby to bylo grilování se vším všudy, nesmí samozřejmě na stole chybět BBQ omáčka. Jako první si připravte právě BBQ omáčku. Nasekejte najemno cibuli. Na olivovém oleji ji orestujte a po chvíli k ní přidejte i nadrobno nakrájený česnek. Cibuli s česnekem musíte pozorně hlídat, jelikož se nesmí stát, aby tyto suroviny zčernaly, pak by měla omáčka chuť spáleniny. Přisypejte cukr, nechte ho zkaramelizovat a následně přilijte ocet i worcesterovou omáčku. Dále přidejte konzervovaná rajčata, vhoďte bobkový list a nechte vše asi půl hodiny vařit, aby se chutě správně prolnuly. Po uvaření omáčku rozmixujte a dochuťte solí a pepřem, nechte ji vychladnout a můžete v burgeru podávat. Ovšem nejlepší je omáčku nechat uležet aspoň do druhého dne. Stěžejní surovina pro správný burger je dobré maso. Abyste měli přehled o jeho kvalitě, kupte maso raději u řezníka. Řezník vám vybraný kouzek rovnou i namele, a tak ušetříte také nějaký čas. Maso dochuťte solí a pepřem, možná bude zapotřebí i vejce, pokud má maso tendenci se rozpadat. Vytvořené karbanátky potřete olejem a vložte na rozpálený gril, grilujte z obou stran a snažte se maso otočit pouze jednou - je pak lahodnější. Po grilování dejte maso do alobalu a nechte chvíli uležet, aby se šťáva v něm správně rozložila. Nechte krátce ogrilovat také cibuli s rajčaty a paprikou. Nyní už všemi ingrediencemi naplňte burger, nalijte si vychlazené pivo a nechte se unášet dokonalou chutí.