Suroviny

  • maso - 600g mletého krůtího masa, pepř, sůl, máslo
  • bylinky dle výběru - hladkolistá petržel, pažitka, tymián, rozmarýn, bazalka, kopr,...
  • burger - 4 sezamové bulky, salát, rajče, smažená cibulka
  • domácí kečup - 2kg rajčat, 250g jablek, 250g cibule, 200g cukru, 250ml octa, sůl (skořice, chilli papričky - dle chuti)

Recept

Pokud máte chuť na lehčí variantu burgeru, nesahejte po hovězím mase, ale dejte přednost masu krůtímu. Aby nebylo krůtí maso příliš suché, můžete využít bylinkového másla. Bylinkové máslo si můžete udělat domácí nebo ho koupit přímo v obchodě. Záleží na vaší chuti a také na vašich časových možnostech. Pokud zvolíte domácí variantu, nechte máslo trochu povolit a následně ho dejte do misky. Nyní nasekejte vybrané bylinky a přidejte do másla. Nevíte si rady, jaké bylinky do másla dát. Pomoc je jednoduchá, můžete zvolit jakékoliv, které vám chutnají. Rozhodně nezapomeňte na hladkolistou petrželku, pažitku, tymián, skvěle se hodí i rozmarýn, kopr či bazalka. Přidejte také sůl a pořádně zamíchejte. Ochucené máslo dejte do alobalu či potravinové folie a vytvořte váleček. Nechte v lednici nějakou chvíli tuhnout. Mleté maso opepřete a můžete lehce osolit, ale nezapomeňte, že budete doprostřed masa vkládat plátky slaného bylinkového másla. Masové karbanátky plněné bylinkovým máslem dejte na gril a pořádně propečte. Na grilu lehce opečte také sezamové housky. Do opečených housek vložte salát, nakrájená rajčata a také udělané maso. Nakonec nesmí chybět smažená cibulka a domácí kečup. Domácí kečup si samozřejmě připravte předem a ve větším množství, které si následně schováte na různé příležitosti. Příprava kečupu je velmi jednoduchá. Pouze nakrájejte rajčata, cibuli a jablka, vložte do hrnce s ostatními surovinami a nechte zhruba půl hodiny vařit, rozmixujte a nalijte do sklenic. Poté už stačí jen dávat na vše, na co chcete. Dobrou chuť.