Hamburger s rajčatovou salzou

Hamburger s rajčatovou salzou

Ingredience (4 porce)

  • 4 bulky - 350g hladké mouky, 15g droždí, 100ml mléka
  • 1 lžíce másla, 100ml horké vody, sůl, lžička cukru
  • na ozdobení mák či sezamová semínka, vejce na potření
  • hamburger - 600-800g mletého hovězího masa
  •  hlávkový salát a polníček
  •  střední paprika, větší rajče
  •  4 plátky chedaru, dle chuti hranolky, sůl, pepř
  • rajčatová salsa - 4-5 zralých větších rajčat, 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku, šťáva z jedné limety
  •  čerstvý koriandr, sůl, pepř

Recept

Tento burger bude naprostou lahůdkou především kvůli domácím bulkám, které jsou sice časově náročné, ale jejich chuť za ten čas rozhodně stojí. Nechejte rozpustit máslo a veškeré ingredience smíchejte v míse. Pokud máte pocit, že se vám těsto lepí při hnětení na ruce, přisypejte hladkou mouku. Takto připravené těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Po vykynutí z těsta vytvarujte jednotlivé bulky a nechte je ještě kynout na plechu pod utěrkou zhruba další hodinu.  Před tím než dáte bulky do trouby, pomažte je vejcem. Záleží pouze na vás, zda je něčím chcete zdobit. Bulky se pečou v troubě na 200 stupňů asi čtvrt hodiny, sami poznáte, jestli už mají tu správnou barvu. Než se vám bulky v troubě upečou, připravte si zatím maso. Z hovězího mletého masa vytvořte placky, které stačí potřít olejem a lehce před grilováním/pečením osolit i opepřit. K těmto burgerům si ještě udělejte domácí rajčatovou salsu, kterou buď můžete dát přímo do burgeru, nebo ji nechat zvlášť k hranolkám. Do nádoby dejte nakrájená rajčata, která před tím spaříte horkou vodou a zbavíte slupky. Dále přidejte nakrájenou cibuli, limetovou šťávu a také oloupané stroužky česneku. Rozmixujte tyčovým mixérem. Když je salsa rozmixovaná, přidejte nasekaný čerstvý koriandr, dochuťte solí a pepřem. Nyní vezměte všechny suroviny, které chcete mít v burgeru a skompletujte ho. U sýru je lepší, když ho dáte na maso ještě chvíli před sundáním z grilu, aby se aspoň trochu na mase roztekl, nakrájené rajče a papriku také můžete nechat chvíli grilovat pro lepší chuť. Dobré chutnání!