Netradiční burger na talíři s výběrem zelných salátů

Suroviny

  • burger - 600g mletého masa, žloutek, sůl, pepř
  •  4 sezamové bulky
  • salát z červeného zelí - 1/2 malé hlávky červeného zelí, 2 střední jablka, 3 lžíce jablečného octa, 2 lžíce medu, 100ml vody, sůl, rozinky
  • salát "coleslaw" - 1/2 malé hlávky bílého zelí, 3 menší mrkve, 1 lžíce citronové šťávy, 5 lžic zakysané smetany, sůl, pepř (petrželka, řeřicha)
  • salát s řepou - 2 střední červené řepy, 1/2 menšího čínského zelí, 50ml pomerančové šťávy, 100ml vody, 3 lžíce vinného octa, majonéza, sůl, pepř

Recept

Někdy nebývá součástí dobrého burgeru pouze hromada domácích hranolek, často je také k vidění a ochutnání salát coleslaw. Salát coleslaw ovšem není jediným salátem ze zelí, který se k burgeru hodí. O tom se přesvědčíte v tomto receptu, kdy si k burgeru můžete zkusit hned tři druhy zelných salátů. Jelikož každý zelný salát je lepší nechat aspoň chvíli uležet, začněte právě s nimi. Na první salát nakrouhejte čerstvé červené zelí a přidejte k němu nastrouhaná jablka. Tento salát bude spíše sladké chuti, proto ho tak i dotvořte. Dochuťte salát sladko-kyselou zálivkou. Příprava zálivky je velmi jednoduchá, pouze všechny ingredience smíchejte a zalijte jimi zelí s jablky, nakonec můžete ještě přidat rozinky. Další salát je na způsob coleslawu, ale jednodušší. Nakrouhejte bílé čerstvé zelí a přidejte k němu nastrouhanou mrkev. Promíchejte společně se zakysanou smetanou, šťávou z citronu, solí a pepřem. Pokud chcete, zpestřete salát čerstvou petrželkou nebo chutnou řeřichou. Poslední salát je dělaný na kyselo z červené řepy. Řepu je nejlepší připravit den předem. Nakrájejte ji na nudličky a dejte přes noc do nálevu z vinného octa, vody a pomerančové šťávy. Druhý den přeceďte a dejte do mísy společně s najemno nakrájeným čínským zelím. Nyní už přidejte podle vlastní chuti majonézu se solí a pepřem. Teď už vám chybí pouze ta nejdůležitější část, a tak se dejte do přípravy burgeru. Vybrané mleté maso dejte do mísy společně s jedním žloutkem, solí a pepřem a pořádně promíchejte. Poté vytvořte karbanátky a grilujte z obou stran. Když máte maso hotové dle svých představ (jedno maso rozkrojte nebo použijte teploměr), dejte na gril ještě na chvíli nahřát bulky. Maso podávejte v sezamových bulkách společně s připravenými saláty.