"Chlapský burger" s grilovanou krkovicí
Suroviny
- maso - 4 silnější plátky vepřové krkovice
- 1/2 sklenice piva, 3 lžíce kečupu, 1-2 lžičky pepře (cayenského)
- 1-2 lžíce citronové šťávy, 1 menší cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl
- burger - 4 sezamové housky, 2 střední rajčata
- salát dle vlastního výběru, hořčice (olej + něco na ochucení rajčete)
Recept
Burger z mletého masa je určitou klasikou, ale můžete se oddávat dokonalému spojení housky a šťavnatého masa i v jiném podání. Takovou odpovídající náhradou je určitě šťavnatá grilovaná vepřová krkovička. Aby maso bylo chutnější, naložte si ho do marinády aspoň den předem. Jak na marinádu? Do vybrané misky nalijte asi půl skleničky piva a také citronovou šťávu, dále přidejte kečup a pořádně zamíchejte. Nyní zbavte slupek česnek i cibuli. Pokud máte nějakého pomocníka v domácnosti - robota, využijte ho a nasekejte česnek s cibulí. Ale jestliže nic takového doma nemáte, nezoufejte, vystačíte si s dobrým nožem a prkýnkem, jen je to o něco pracnější. Nasekanou cibuli s česnekem přidejte do misky. Nyní už zbývá pouze přidat pepř a pořádně zamíchat. Záleží na vás, jaký pepř použijete. Já používám cayenský, je to pak velmi ostré, ale chutné. Pokud se na tak pikantní chuť necítíte, použijte klasický pepř, popřípadě ho můžete skombinovat s chilli. Následně do marinády vložte maso a nechte přes noc v lednici. Druhý den krkovici vložte na rozpálený gril, ovšem ještě před tím ji lehce osolte. Než bude maso hotové, připravte si další ingredience. Na grilu krátce opečte sezamové housky a také rajče. Grilované rajče má v burgeru výraznější chuť. Obzvlášť nejsou-li rajčata ještě úplně zralá, můžete ho před grilováním potřít ochuceným olejem nebo zbylou marinádou. Housku naplňte salátem, grilovanou krkovičkou i rajčetem a přidejte hořčici, ta vám chuť burgeru krásně dotvoří. Nyní už si jen burger vychutnejte se sklenicí vychlazeného piva.