Dvojitý cheeseburger

Dvojitý cheeseburgerSuroviny

  •  800g mletého masa, 8 silných plátku kvalitního chedaru
  •  4 větší sezamové bulky, sůl, pepř (vejce na spojení masa)
  • cibulová marmeláda: 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1/2kg červené cibule
  •  1-2 stroužky česneku, 2-3 lžíce třtinového cukru
  •  180ml červeného vína, tymián, sůl, pepř

 

Recept

Pokud máte více času a chuť stvořit něco velmi chutného, určitě se dejte do přípravy tohoto burgeru. Jako první se zaměříme na sezamové bulky. Lepší jsou vyšší housky, které můžete v závěru rozdělit na tři díly. Jestliže takové bulky nejsou nikde u vás k sehnání, budete se muset na jejich přípravu vrhnout sami. Samozřejmě to s výrobou bulek bude časově náročnější a pracnější vaření. Jestli už jste pečivo nakonec koupili nebo sami vyrobili, je další v pořadí výroba cibulové marmelády, která dodá burgeru právě tu jedinečnost. Její příprava není vůbec náročná a ta chuť za to rozhodně stojí. Oloupejte a nakrájejte na malé kousky cibuli, spolu s cibulí můžete rovnou nakrájet také česnek. V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo a olej, přisypejte do rozpuštěného tuku cibuli a po chvíli i česnek. Zasypejte třtinovým cukrem. Stále míchejte, směs má totiž tendenci se připalovat. Pokud se vám i přesto směs připálí, začněte radši od začátku - chuť spáleniny je v marmeládě cítit. Ochuťte směs tymiánem a přilijte červené víno, opět míchejte a čekejte, až se vám tekutina zredukuje a marmeláda má hustou konzistenci. Nakonec samozřejmě nesmí chybět dochucení solí a pepřem. Když máte marmeládu hotovou, tak si připravte maso. Pouze ho osolte, opepřete a vytvořte z něj karbanátky. Ty mohou být slabší, poněvadž u tohoto receptu chceme, aby vynikla především chuť sýra a marmelády. Na konci grilování masa, přidejte chedar (na sýru nešetřete, vyberte kvalitnější) a nechte ho rozpustit, poté už vkládejte maso se sýrem do housky. Nezapomeňte, že burger je dvojitý. Samozřejmě přidejte také cibulovou marmeládu. Záleží pouze na vás, zda zvolíte její studenou či teplou variantu.