Vegetariánský hamburger

Vegetariánský  hamburger

Ingredience (4 porce)

  • "maso" - 8 sojových plátků, 5 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky, 1 menší cibule, 4-6 stroužků česneku
  • grilovací koření dle vlastního výběru (na vaření vodu a bujón)
  • burger - 4 sezamové bulky, 1-2 větší červené cibule
  •  1 větší rajče, hlávkový salát, plátkový sýr dle vlastní chuti

Recept

Máte pocit, že si takovou lahůdku jako jsou burgery nemohou dopřát vegetariáni? Tak to jste na omylu, poněvadž takový burger se sojovými plátky místo masa je úžasnou chuťovou záležitostí. Zkuste si ho udělat, i když jste "masožrouti" a objevte tak nové chutě. Jelikož sojové plátky nejsou svou chutí tak výrazné jako maso, je potřeba je nechat nějakou dobu ve vyrobené marinádě. Ovšem než je dáte do marinády, musíte plátky nejprve povařit ve vodě. Do vody přidejte bujón nebo ji dostatečně osolte a ochuťte vybraným kořením. Zatím si připravte marinádu. Do misky nalijte olej. Do oleje prolisujte česneku, u česneku záleží, jak moc jeho chuť upřednostňujete a pokud máte k dispozici pravý český česnek či čínský, českého stačí 3-4 stroužky. Dále do marinády nasekejte najemno menší cibuli, přilijte sojovou omáčku a také můžete použít vaše oblíbené grilovací koření. V marinádě nechte plátky ideálně přes noc. Takto připravené plátky dejte na pánev nebo na gril. Je dobré, abyste měli na burgery všechno připravené, než sundáte sojové plátky z grilu, poněvadž jsou nejlepší ještě teplé. A tak si před tím nakrájejte na kolečka cibuli a rajče. Tyto suroviny můžete nechat také chvíli grilovat, stejně jako nakrájené bulky. Nyní už stačí jen burger skompletovat, můžete si ho dochutit oblíbenou omáčkou nebo pouze hořčicí, kečupem či majonézou. Poslední rada na závěr... Do každého burgeru dejte aspoň dva plátky, ať je chuť burgeru výraznější.